Barkly House

 

Client: Private
Location: Scotland
Project Conception: n/a
Project Status: Complete
Area: n/a
Project Value: £n/a

 

Barkly House, a B listed late 18th merchant’s house, stood derelict since the interior and roof were destroyed by fire in 1981. The building was included on the “Buildings at Risk” register by the Scottish Civic Trust in 1990.

 Sensitive restoration and extension were required to provide generous family accommodation for the clients’ family retaining the character while creating a comfortable home using sustainable materials. As the original house accommodation was cellular, the clients were looking for an open plan extension with generous light spaces. The brief required a living/dining space within the extension, which opened directly onto the South East facing upper walled garden.

The budgetary constraints of the sympathetic restoration and repair of the existing structure, and the brief to specify sustainable materials, led to a timber frame design solution. The massing and proportion of the extension is subordinate to the scale of the listed building. Old and new are distinct, yet they are unified through the use of materials and detailing.

The extension and house are constructed using JJI joists to maximise ceiling heights; the construction allows for breathing walls and roof with warmcell insulation throughout. The main garden elevation to the extension has a large glazed area which achieves significant solar gain. The building now provides a comfortable and highly economic family home and successfully restores a key site within the community of Cromarty.