Hamilton Terrace

 

 

Client: Private
Location: St john’s Wood, London
Project Conception: 09/10/10
Project Status: Complete
Area: 100m/2
Project Value: £n/a

 

Robert Maxwell was appointed to design a bespoke wine cellar and joinery package for the newly constructed basement extension of a Grade II* listed property in St John’s Wood, London. The brief was to design and fabricate a one-off wine cellar (to fit in a space 3.5m x 4m) with capacity for 1500 bottles of wine of various sizes. The main structure was constructed from 19 mm Low E Glass with 12 mm Perspex fins to carry the bottles. Renowned lighting designer Sally Storey was commissioned to devise a lighting package that included a fibre optic system to illuminate the glass units. A central island topped with black Ballachulish slate holds a wine bucket and spitoon and creates a focal point for the space. Specialist air processing equipment was installed in the ceiling so as to remain unobtrusive, while wine crates mounted on a pull-out mechanism provide an appropriate medium for extra storage.

Additional storage solutions where designed for the study, walk-in wardrobe and boot room, adding practicality without altering the existing character of each room.